Nyt børnebogskoncept med rødder i Kolding og Nordjylland – udvikler børns sprog, fantasi og kreativitet

Tidligere skolelærer Elisabeth Nørkjær og tidligere elev hos Elisabeth, designeren Lise Vestergaard, har i samarbejde skabt eventyret ‘Med filifytten på eventyr’. Det er nu udgivet som bog – en interaktiv samtale- og billedbog uden billeder, der udvikler barnets sprog, fantasi og kreativitet.

Intro af Kim, Designbutik Kolding
Tekst af Lise Vestergaard og Elisabeth Nørkjær

Designbutik Kolding er et lokalt forankret online magasin og webshop, der lader dig møde byen og design på en ny måde. Læs mere om Designbutik Kolding.
Donér til historierne med MobilePay.

Det hele startede egentlig for ca. 30 år siden, da Lise havde fornøjelsen af at høre dansklærer Elisabeth Nørkjærs meget fantasifulde historie om filifytten. De holdt kontakten alle årene, også da Lise gik på Designskolen Kolding, som hun tog eksamen fra i starten af 00’erne.

Her havde jeg selv fornøjelsen af at lære Lise at kende, og vi har været venner lige siden. Nu er Lise og Elisabeth udkommet med en fantastisk bog, som både mine egne børn og deres fætter og kusine, som jeg har givet den til, elsker at få læst op fra. Her kan du få at vide hvorfor, og hvad der gør bogen så unik.

Designbutik Kolding har desuden i samarbejde med Lise og Elisabeth, arrangeret højtlæsning og tegnekonkurrence i Efterårsferien på Tobbers Kaffebar. Noget de også har gjort andre steder i landet i forbindelse med udgivelsen. Du finder linket til arrangementet sidst i fortællingen.

Kim 🙂

Om Filifytten

Filifytten på eventyr er en fortælling om et væsen, som mest af alt ligner en skildpadde med en menneskelignende og fantasifuld adfærd.

Filifytten gemmer på noget ganske særligt, som kun er forundt filifytter og ingen anden skabning – nemlig en helt unik rygsæk, som indeholder alverdens ting og sager. Der findes altid en løsning i filifyttens rygsæk, når udfordringerne melder sig.

Rygsækken kommer filifytten og hans gode venner, tvillingerne Morten og Bertha, til undsætning flere gange i historien.

Om bogen

‘Med filifytten på eventyr’ er en ny måde at stimulere og udvikle dit barns kreativitet og intelligens.

Bogen er en uformel ‘snak-sammen-bog’ til børn og voksne, hvor man gennem oplæsning, dialog og leg skaber rammerne for, at barnet bliver inspireret til at tænke nyt og udfolde sin skabertrang.

Børnebogen er uden billeder, fordi barnet selv skal bruge sin fantasi og skabe billederne. Bogen henvender sig til børn fra 4 år.

Grundidéen er at skabe gode rammer for, at børn kan udvikle deres kreativitet, forestillingsevne og sprog.

Og samtidig er eventyret et lille opgør med en travl hverdag, hvor vi i stor udstrækning lever gennem de digitale medier. Børn får serveret ‘fiktive verdener’ og bliver billedmæssigt stimuleret fra iPad, tv og spil i en sådan grad, at barnet bliver vænnet fra at træne sin egen frie fantasi og forestillingsevne.

Derfor er bogen helt bevidst – dog meget atypisk – en børnebog uden billeder, fordi barnet selv skal bruge sin fantasi og skabe billederne. For det er her, børn udvikler kreative evner og færdigheder, så de er bedre rustet til at møde udfordringer i fremtidens samfund. Gennem dialogopgaver skabes interaktion mellem forældre og barn.

33_bogsamling

Sprogets betydning

Elisabeth har som skolelærer erfaret og observeret, at det er blevet vanskeligere for børn at formulere sig mundtligt og bruge sproget konstruktivt. Dette kan forbedres gennem kreativitet og sproglig træning.

I bogen bliver barnet inspireret af historiens tossede idéer, nyopfundne ord og mærkelige vendinger. I samtalen med den voksne leger barnet med sproget og finder selv på nye ord og vendinger. Disse elementer udvikler fantasien og det aktive sprog.

Med udgangspunkt i historien om filifytten vil barnet undervejs blive opfordret til at digte med og bruge sin kreativitet og divergente tænkning, når bogens hovedpersoner løbende står overfor afgørende valg. Det har hver gang noget med filifyttens rygsæk at gøre.

Testet af børn og deres forældre

En ting er, hvad vi tror, og en anden er, hvad vi ved. Derfor har bogens første kapitel været til testlæsning ved 50 personer, som er forældre til børn i målgruppen.

97% af de adspurgte mener, at bogen fungerer efter hensigten, og ca. halvdelen af disse mener, at bogen fungerer eventyrlig godt.

Her et lille udpluk af kommentarer og feedback på testlæsning af 1. kapitel:

‘Spændende og sjovt eventyr, der fanger en 7-årig dreng, hvis interesser primært er fodbold og iPad, så det er godt gået. Vi glæder os meget til at læse fortsættelsen!’ 

‘Når jeg sagde til min datter på 6 år, at jeg gerne ville læse en bog uden billeder, sagde hun prompte: “så kan jeg bare lave billederne i mit hoved…” så hun blev spændt :)’ 

‘Jeg oplevede, at barnet var virkelig “på” fra starten. Han havde alle mulige kommentarer og nogle megetkreative løsningsforslag – også til fortællingen fremadrettet’

‘God måde at inddrage børnene i læsningen og man finder, som voksen, ud af, hvor meget de egentlig lytter efter’

‘Eneste minus var, at der ikke var mere :-)’

Bogen støtter et godt formål

Ved hvert solgt eksemplar af ‘Med filifytten på eventyr’ doneres et beløb til Danske Hospitalsklovnes fremragende arbejde. Hospitalsklovnens arbejde består i at tilbyde det syge barn sit nærvær, smil og en at snakke med. I samværet med hospitalsklovnen kan barnet lægge afstand til sin egen situation og være barn som andre børn – i glæde, leg og latter.

filifytten-tegning

Køb, højtlæsning og tegnekonkurrence på Tobbers Kaffebar

Bogen blev lanceret d. 8. Juli 2016 og er i handlen hos Saxo. Du kan også købe den her på Designbutik Kolding, samt i forbindelse med højtlæsningen på Tobbers Kaffebar, som også planlægger at sætte den til salg fremadrettet. Ligesom vi gør her på vores webshop.

Læs her mere om arrangementet i efterårsferien, fredag den 21. oktober kl. 14, hvor der også afholdes en lille tegnekonkurrence – og præmien er – ja helt rigtigt, et eksemplar af “Filifytten på eventyr”.

Vi glæder os til at se jer.

Hvis du vil læse mere om det nye børnebogskoncept, så besøg Filifytten lige her www.filifytten.dk
Hvor du bl.a. også kan bestille et gratis kapitel 🙂