Harresø i Kolding har noget andre ikke har…

Læs historien om brødrene Harresø. Om at turde vælge med maven. Og hvorfor de byder på både kaffe og gin i deres unikke butik i centrum af Kolding, som de er stolte over at være en del af.

Af Kim, Designbutik Kolding

Designbutik Kolding er et lokalt forankret online magasin og webshop, der lader dig møde byen og design på en ny måde. Læs mere om Designbutik Kolding.
Donér til historierne med MobilePay.

Jeg mødte de to søskende, Søren og Kristian Harresø første gang igennem en fælles bekendt. Faktisk var det guldsmeden Kim Vedebech som i mit interview til historien om ham, rosende omtalte ”brødrene” og deres helt unikke butik. Et eksempel på hvordan man kan gøre tingene anderledes – også i en by som Kolding.

img_0211-1

Brødrene står klar…de får også ofte besøg udefra. Selv fra København, der imponeres over deres butik og sortiment. Det er Søren med kasketten.

Det ene tog det andet og en sommerdag sidst i august, stod jeg udenfor deres efternavn, Harresø, med min hat på sned og min tændte iphone i hånden.

Jeg var lidt nervøs, men slappede hurtigt af. For i Harresø bliver man modtaget med åbne arme og en kop kaffe – endda gin hvis man skulle have lyst til at smage på varerne. For Harresø er alt andet end kun en herreekviperingsbutik. Det er en konceptbutik, som formes efter og indeholder, hvad Søren og kristian brænder og interesserer sig for.

Det første man møder endnu før, man træder indenfor, er hunden Gustav. Den står helt stille. Skåret i træ. Og den er en receptionsgave fra begges tidligere arbejdsgiver, Henrik Kaufmann, som de, før de startede på deres nye eventyr, arbejdede for i henholdsvis 17 og 10 år, bla. i ”quint” som er en af butikskæderne under Kaufmann koncernen. Søren på nu 36, som kædechef og lillebror Kristian på 31, som distrikstchef.

Men eventyret trak som sagt i dem. Først et designprojekt, med base på Volkers Fabrikker – sidenhen, da det uventet måtte slutte – stod de samme dag i gågaden og kiggede efter lokaler til en anden af deres drømme fra skuffen. Nu tog de den op igen, og så på den med nye øjne.

Næsten præcist et år efter, stod jeg så der udenfor Harresø, og kyssede Gustav på snuden.

img_0557-1

Gustav – slidt på snuden af de mange kys som børnene giver den…

Om Harresø

I Harresø bliver du budt på alt det, Søren og Kristian synes er sjovt og brænder for. Alt lige fra, gin, vin, parfume, kaktusser, som pryder butikken allevegne, til ja – tøj.

Og så er der kaffestationen midt i lokalet, som de selv har designet. Udfra et ønske om at kunne byde deres kunder på en god kop kaffe – brygget én af gangen og på en helt speciel bønne. Faktisk er denne også lokal. Den leveres af Hipsterbrew, som er skabt af en anden Kolding dreng, Jonny Højdam.

”Brødrene” tror nemlig på, at hvis man skal overleve med detail idag, skal der mere til end for 10 år siden. Ved at skabe unikke oplevelser som alle taler om, vil de prøve at tage det til næste niveau.

Som Kristian fortæller : ”Det er derfor, vi står og hygger med kaffe og gin, når gæsterne kommer på besøg. Om du så kommer ind og er på jagt efter kaktusser eller et par nye sneakers – kan det ligeså godt være, at når du om 14 dage kommer på besøg igen, så står der måske pludseligt 3 cykler udenfor. Vi er ikke låst. Om vi er en konceptbutik, eller vi er en livsstilsbutik…det er, hvad vi selv brænder for og har lyst til, vi kaster os ud i.”

img_0549

Kaffe, gin, lækkert tøj og meget andet…what´s not to like. Kaffestationen, de selv har designet, er blevet så populær at den nu også kan købes. Produceret hos en lokal smed.

Med ført pen

Denne personlige ild og engagement betyder også, at de på tøjsiden lykkedes med at tiltrække unikke brands til butikken, som man ikke finder mange andre steder i Danmark, og slet ikke i Kolding. Lige fra elegante Paul Smith, et engelsk designikon og tøjmærke, som er et af deres store idoler, til Streetwear som Polar Skate og mærket Y3.

”Det kræver noget helt specielt at få de brands”, forklarer Søren, ”et godt eksempel er Y3, som er det her samarbejde mellem Adidas og den japanske designer Yohji Yamamoto. Mærket bliver varetaget af et stort agenthus der varetager hele vesteuropa, og inden vi kan få produktet, så har agenthuset, som ligger i Berlin, været og godkendt butikken inden vi får varerne leveret”

Derudover satser de også på helt nye uprøvede mærker. Da jeg kom ind i butikken var Kristian ved at pakke en helt ny kollektion ud, indsvøbt i knitrende cellofan.

mfpen, med ført pen, er skabt af den danske designer Sigurd Pantalone Bank, og Harresø er den første butik i Danmark, der kommer til at føre mærket. Sigurd er, som de fortæller, drevet af den samme passion og kompromisløshed som brødrene selv.

At skabe noget på egne præmisser.

skaermbillede-2016-10-05-kl-20-40-45

img_0152

img_0566

Om at være i centrum

Jeg står og nipper til den friskbryggede kaffe, og duften blander sig med lyden af kunder i butikken. Nogle unge fyre kommer ind og går på jagt i dette skatkammer af indtryk og vidt forskellige varer på både hylder og gulve, godt hjulpet af Kristian som guide.

Spejlene og de rå vægge, hele stemningen, giver mig minder om at stå et helt andet sted, et andet kontinent. En sidegade i Paris eller London, men jeg befinder mig lige midt i Kolding.

Og det er der iflg brødrene ved at være plads til i byen:

” …i forhold til nyt…der synes vi jo Kolding stille og roligt er i en rigtig positiv udvikling. Gågaden er ved at være rigtig fin, velfungerende og godt besat. Og så føler vi, at der begynder at komme en rigtig fin kvalitet på de ting, der kommer. Og heldigvis så bliver butikkerne liggende. De lukker ikke bare igen. Og vores tese er, at så længe det er det rigtige koncept, og der er kvalitet i det – ikke kun vores – men generelt set, så er der også basis for, at det kan ligge i Kolding City. Og det er vi helt vildt glade for.”

Søren og Kristian er desuden af den holdning, at sammen er man stærkest. At det ikke nødvendigvis er en ulempe, at der er flere butikker, der opererer med det samme. Man er ikke konkurrenter, men supplerer hinanden, og kan dermed tiltrække flere udefra ved at kunne tilbyde kunderne en større mangfoldighed.

Og fortsætter, ”Selvfølgeligt kunne vi godt tænke os større kundegennemstrøming. Vi er oppe imod både storcentret og nettet – men det ved vi jo. Så vi tror bare på, at hvis vi giver kunderne den rigtige oplevelse, når de er her, så har de lyst til at komme igen. Og det er her vi mener, at hvis du gør tingene 100% og har kvalitet i det du gør – så vinder du.”

img_0554

Der er kvalitet i midtbyen. Her er det Kristian der guider en ung fyr. Der ligesom så mange andre kommer igen…

img_0560

Kaktus i alle afskygninger…jeg sparker kærligt ud efter dem i spejlet i mit yndlingshjørne. Søren og Kristian elsker kaktusser, som deres barndomshjem også var fyldt med. Derfor fører de dem i butikken.

Outtro? Vælg med maven

Interviewet og historien lakker mod enden, og de lækre varer trækker også i mig. Nu skal der ”shoppes”. Men jeg har lige brug for at vide lidt mere om livet som selvstændig, om de har et godt råd til andre, der påtænker at forfølge sine drømme.

Svaret jeg står tilbage med er helt enkelt: du skal turde vælge med maven…

img_0559

Posen siger alt…

Harresø er en oplevelse værd. Her finder du dem

Besøg brødrene i Helligkorsgade 15. På hjørnet til Østergade.

Og ja, det var her Bianco Sko lå i gamle dage, men det er flere år siden, selvom mange husker det som var det igår. Det tager tid at flytte vanetænkning.

Her er Harresø´s hjemmeside. Helt enkelt
Du kan følge dem på facebook.
Samt selvfølgeligt på Instagram, hvor du også finder masser af inspiration.