HOLM lampen er skabt af min farfar, og videreudviklet af mig

Min farfar deroppe mellem stjernerne fryder sig helt sikkert over, at hans yndlingslampe nu lyser i mange danske hjem, og er på vej ud i verden med Koldingfirmaet “Designership”

Af Kim, Designbutik Kolding

Designbutik Kolding er et lokalt forankret online magasin og webshop, der lader dig møde byen og design på en ny måde.

Mød månedens sponsorer.
Donér til historierne med MobilePay
Læs mere om Designbutik Kolding

Min farfar, ANTON FOGH HOLM (1922-2005), flyttede med sin familie til Kolding tilbage i 1944. Her arbejdede han som arkitekt, var håndboldspiller i 2. division, jysk mester i spydkast og bidt af en gal sejlsportsmand.

Jeg har fået fortalt, at han måske ikke var så vild med det daglige, trivielle arbejde som bygningsarkitekt, og han besluttede at holde op den dag, det gik op for ham, at medarbejderdemokratiet krævede indflydelse på farvesætningen i offentlige rum. Det skulle de ikke blande sig i.

Han elskede farver, men en af hans, i mine øjne, største arkitektoniske bedrifter, er den “sorte kube” ved Georg Jensen Damask i Kolding. Historien lyder, at han og gamle Georg udviklede den i fællesskab. En opgave jeg er sikker på han nød.

Men ellers brugte han meget tid på sin lille “tegnestue” i privaten. Når han trak sig tilbage dertil, kunne man være sikker på, at et eller andet design eller en lille, finurlig opfindelse var under optræk. Han fyldte familiemedlemmernes hjem med selvlavede borde, stole, akvareller, knagerækker, og … LAMPER!

HOLM lampen som jeg har kaldt den, var dog efter sigende hans yndlingsmodel. Og den havde, indtil jeg tog fat i den, kun hængt hos familie og venner.

IMG_2088

Her hænger én af de originale lamper, som min farfar har skåret ud i hånden i bølgepap, hjemme hos min farmor.

Jeg er designer, og begyndte i 2008 at arbejde videre med lampen. Det var en lang proces, med hundredvis af eksperimenter og prøver. Jeg forstod ikke til fulde min farfars tekniske tegninger og matematikken bag. Han var på det tidspunkt desværre gået bort, så jeg kunne ikke spørge ham.

Heldigvis fik jeg et gennembrud da det lykkedes mig at overføre den til et 3D program, hvor jeg kunne fuldende principperne for konstruktionen. Der var dog stadigvæk et stykke vej endnu, før den hang helt perfekt sammen. Og nu endda helt uden lim, som ellers havde været nødvendigt at bruge i den oprindelige version.

Jeg så desuden muligheden for at begynde at påføre den forskellige motiver. I mine øjne fungerer den, med sine brede flader, som et tredimensionelt lærred. Den er smuk både i lys og mørke.

farfar_konstruktion_ill_samlet

brief_lampekonstruktion_3d_small

A3 Fabula HOLM lampe folder 2015 til kant-2

Lampen består af få dele, og er ret let at samle.

lampe_frit-copy-630x320

Til lampen skabte jeg i samarbejde med et lokalt emballagebureau, en original emballage der også kan klare en forsendelse.

Den endelige HOLM lampe består af 2×8 stykker eksklusivt karton, der når den er samlet, danner den smukke pendel på ca. 50 cm i diameter. Ophænget er nu også lavet af pap, ligesom den specialdesignede emballage jeg udviklede til den. Men det er stadig min farfars lampe.

Jeg elsker lyset og skyggevirkningerne i den. Og dens stramme klassiske, men samtidigt ekspressive form.

Både med og uden motiv, hænger den der og svæver i mørket som en lysende diamant. Og man kan næsten helt fortabe sig i den synes jeg, som når man kigger ind i gløderne i bålet på en sommeraften.

Det lokale designfirma Designership har efterfølgende “taget den i sin stald”, hvorved den nu også er på vej ud i verden.

P.t. kan den leveres i hvid og i versionen “World of Women” med illustrationer, der viser 8 stærke historiske kvinder. Smukt udført af tegnestuen Mesterwerk.

Vi arbejder derudover på at få den lavet i flere slags materialer og med flere slags tryk på.

Holm_hvid

IMG_2090

Du kan købe HOLM Lampen her i Designbutik Koldings webshop, i flg. versioner:

Køb Holm World of Women her

Køb Holm lampen i hvid her

Se den hænge i Toppers Kaffebar før du bestiller.

Ellers kan den i Kolding opleves og købes hos Lisa Buhl Interiør i Adelgade. Vi har endda skrevet en historie om Lisa, som du kan læse her